Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Miskolc

Miskolc történet

Miskolc, Magyarország, Történet

Miskolc története

Miskolc, Magyarország, Történet

Az Észak-Magyarországon található Miskolc hazánk harmadik legnagyobb települése. Környéke Európa legrégebben lakott területe. Első ismert lakói a kotinuszok voltak.

A magyarság a XI. században telepedett meg a területen, és ez lett Miskóc nemzettség központja. A XIV. században a Széchy család vette át a szerepüket, akik megvetették a városiasodás alapjait.
A fontos kereskedőutak találkozásánál épült település már a középkorban is fontos kereskedőváros volt. Városi rangot 1365-ben kapott Nagy Lajos királytól.

Miskolc legnagyobb fellendülése a XVIII. században érkezett el. Ekkor épültek a legjelentősebb épületek, a különböző felekezetek templomokat, iskolákat létesítettek és elkészült a városháza és a megyeháza is. A gazdag nemesek kúriákat emeltettek, szabadkőműves páholy működött, és itt épült az ország első kőszínháza is 1823-ban.

A forradalom és a megtorlás súlyosan érintette Miskolc lakosságát. Sokan végezték bitón, börtönben és sokak vagyonát is elkobozták. A kiegyezést követően azonban újra fejlődésnek indult a város.

A világháborúk után Miskolc gyors ütemben épült újjá, jelentős ipari központ lett, hatalmas gyárak és lakótelepek épültek, egyetem alakult. A 60-as, 70-es évek ipari fejlődésének következtében sokan költöztek a városba. Számukra újabb és újabb lakótelepeket alakítottak ki.

A belváros rekonstrukciója a 80-as években kezdődött és napjainkban is tart. megújult MIskolc fő ütőere, a Széchenyi utca, korszerűsítették a villamoshálózatot és sorra újjítják fel a középületeket is. Miskolc igyekszik a legszebb arcát mutatni, hogy a városba látogatók a számos kulturális és szabadidős program mellett a városképre is szívesen gondoljanak vissza.

Forrás: borsodhonismeret.lapunk.hu

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!